Reizen in Australië: 10 praktische tips en handige weetjes

Australië is het land van miljoenen kangoeroes, een relaxte ‘no worries’ cultuur en uitgestrekte kustlijnen. Reizen door Australië is ontzettend divers en er is voor ieder wat wils; of je nou gek bent op hiken, snorkelen, wildlife spotten of steden bezoeken. Ondanks dat Australië qua cultuur redelijk veel lijkt op die van ons, gaan de dingen hier toch vaak net even anders. Voor een zorgeloze reis is het daarom fijn om goed voorbereid op pad te gaan. Wij hebben in vijf weken tijd een roadtrip langs de oostkust van Australië gemaakt en hieronder 10 praktische tips en handige weetjes op een rij gezet. Zo haal jij alles uit je reis naar Australië!

Dit is de beste reistijd voor de oostkust van Australië

De beste reistijd voor de oostkust van Australië is afhankelijk van welke regio je bezoekt. Over het algemeen is het voor- en najaar de allerbeste periode om de oostkust te bezoeken. De temperaturen zijn dan mild en je reist buiten het regenseizoen in het noorden. Wij begonnen onze reis midden-oktober in Cairns en eindigde 5 weken later in Sydney. Wij hebben vrijwel alleen maar lekker weer gehad! Hieronder beschrijven we per regio aan de oostkust de beste reistijd.

Beste reistijd noord-oostkust 

Cairns, Daintree NP, Great Barrier Reef, Whitsundays

De subtropische noord-oostkust kent twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. De beste reistijd is het droge seizoen en dat loopt van mei tot en met oktober. De temperaturen zijn dan aangenaam en er valt relatief weinig regen. In november start het regenseizoen en dat duurt tot en met april. De temperaturen stijgen en er valt meer regen. In december, januari en februari is het regenseizoen op het hoogtepunt en dat is daarom de minst ideale periode om de noordoostkust te bezoeken. Daarnaast zijn er in de zomermaanden meer kwallen in de zee. Sommige zijn daarvan gevaarlijk en daarom is het nodig om met een wetsuit in de zee te zwemmen. Deze krijg je bij elke tour.

Beste reistijd midden-oostkust

Byron Bay, Noosa, Brisbane, K’ gari (Fraser Island)

De midden-oostkust heeft een subtropisch klimaat met milde winters en warme zomers. In de wintermaanden, van juni tot en met augustus, liggen de temperaturen gemiddeld tussen de 8 en 19 graden. De zomermaanden, van december tot en met februari, zijn warm en valt er meer regen. De temperaturen liggen in de zomermaanden rond de 30 graden. In de lente, van september tot en november, liggen de temperaturen tussen de 20 en 26 graden en neemt de kans op regen af. De herfst, van maart tot en met mei, wordt bestempeld als beste reistijd voor de midden-oostkust. Het is dan tussen de 20 en 27 graden en de zee is lekker warm doordat de zomer net achter de rug is.

Beste reistijd zuid-oostkust

Blue Mountains, Sydney

Sydney heeft een gematigd zeeklimaat met warme zomers en milde winters. In de winter, van juni tot en met augustus, laat de zon zich vaak zien en liggen de temperaturen tussen de 16 en 20 graden. In de lente, van september tot en met november, komen de bloemetjes tot bloei en zijn de temperaturen aangenaam met een gemiddelde van 22 graden. In de zomer, van december tot en met februari, stijgt de temperatuur naar tussen de 26 en 30 graden en vallen er geregeld zomerse buien. In de herfst, van maart tot en met mei, nemen de buien af en zakt de temperatuur naar gemiddeld 24 graden. De Blue Mountains liggen vlakbij Sydney, maar zijn gelegen op ongeveer 1000 meter hoogte waardoor er een ander klimaat heerst. Het is er een stukje kouder dan in Sydney en in de wintermaanden is er kans op sneeuw.

Zo overleef je de dodelijke dieren en planten in Australië

Australië staat bekend om de vele dodelijke planten en dieren. Zowel in de zee als op land leven dieren, planten en organismen waar je als mens voor op moet passen. Om jezelf te beschermen is er één hele simpele regel: don’t touch what you don’t know. De meeste gevaarlijke soorten zullen niets doen als jij niets doet. Raak dus geen planten, dieren, koralen of schelpen aan en dan is de kans klein dat er iets fout gaat. In schelpen kunnen beesten zitten die kunnen steken of bijten dus laat ook de mooie schelpen op het strand en in de zee mee rust. Neem daarnaast de waarschuwingsborden serieus en ga niet het water in wanneer er wordt gewaarschuwd voor zoutwaterkrokodillen of dodelijke kwallen.

Regel voor vertrek je visum voor Australië

Je moet vooraf een visum aanvragen wanneer je een reis naar Australië gaat maken. Doe de aanvraag ruim van tevoren zodat eventuele vertragingen niet je reisplannen in de problemen brengen. Lees alle actuele regels omtrent visums op de officiële website van de overheid van Australië. Dit is tevens ook de website om je visum aan te vragen.

Sla het knuffelen en voeren van dieren over

In Australië leven unieke dieren die je nergens anders ter wereld zult tegenkomen. Het idee om een koala te knuffelen of een kangoeroe te voeren lijkt misschien een magisch hoogtepunt van je reis, maar dat is het absoluut niet. Koala’s mogen er dan schattig en knuffelbaar uitzien, het zijn geen huisdieren. Deze solitaire dieren zijn van nature niet gewend aan fysiek contact met andere dieren of mensen. Ze slapen gemiddeld 18 tot 22 uur per dag, en elke vorm van aanraking verstoort hun rust en veroorzaakt enorme (onzichtbare) stress. De enige die je hier blij mee maakt zijn jezelf en de organisaties die geld verdienen ten koste van deze dieren. Dit geldt niet alleen voor koala’s, maar ook voor kangoeroes en talloze andere dieren. Twijfel je of een activiteit diervriendelijk is? Het antwoord is simpel: als je een dier kunt aanraken of voeren, is het per definitie niet in het belang van het dier. Activiteiten zoals foto’s maken met dieren in opvangcentra of het direct voeren van wilde dieren zijn onethisch en dragen niet bij aan hun welzijn.

Fooien en geldzaken in Australië

In Australië betalen ze met de Australische dollar (AUD), de officiële munteenheid van het land. Vrijwel overal in Australië kun je contactloos met je creditcard betalen, maar alsnog is het slim om altijd wat contant geld bij je te hebben. Fooi geven is niet gebruikelijk in Australië en daarom ook niet nodig.

Tips voor vervoer in Australië

Australië is een groot uitgestrekt land en een auto of camper huren is de meest ideale manier om rond te reizen. Wil of kan je geen autorijden, dan kan je ook met de bus door Australië reizen.

Met eigen vervoer door Australië reizen – Met een huurauto of camper ervaar je ultieme vrijheid en kom je op de mooiste plekken van Australië. Daarnaast is autorijden in Australië helemaal niet moeilijk! Het is even wennen om aan de linkerkant van de weg te rijden, maar na een paar dagen weet je niet meer beter. Het kan helpen om een automaat te huren zodat je niet met je linkerhand hoeft te schakelen. Lees onze tips voor het reizen met een huurauto in Australië.

Met de bus door Australië reizen – Wil je met de bus door Australië reizen, dan kan je het beste een buspas aanschaffen. Een buspas is namelijk veel goedkoper dan losse tickets voor iedere route. Greyhound Australia is de grootste busmaatschappij en biedt veel verschillende soorten buspassen aan. Zo heb je de East Coast Pass, waarmee je vrij kan reizen tussen elke bestemming langs de oostkust. Je kunt ook kiezen voor de hop-on/hop-off pass. Daarmee reis je in één richting en mag je overal in en uit stappen.

Je hebt een wereldstekker nodig in Australië

In Australië heb je wereldstekker type I nodig. Het is aan te raden om deze voor vertrek aan te schaffen want in Australië is het lastig om deze te vinden. Wij waren deze vergeten en hebben in Cairns de hele stad afgezocht voordat we er een vonden.

Mensen begroeten in Australië gaat net wat anders dan thuis

Wanneer je in Australië aankomt, zal je er snel achterkomen dat je erg vriendelijk wordt begroet door de Aussies. Waar wij simpel ‘hallo’ zeggen, begroet men hier met ‘hi, how are ya?’ Het is gebruikelijk om hierop te antwoorden en ook te vragen hoe het met diegene is. De vraag wordt bedoeld als een vriendelijke groet in plaats van een echte vraag over iemands welzijn.

De zon is extra schadelijk in Australië

Dat je moet uitkijken voor de zon is niets nieuws, maar in Australië moet je nog voorzichtiger zijn. Australië heeft het hoogste percentage inwoners met huidkanker ter wereld. De ozonlaag boven Australië is dunner dan in veel andere delen van de wereld. Hierdoor bereikt meer UV-straling het aardoppervlak en dat vergroot het risico op huidbeschadiging aanzienlijk. ​​Zorg dat je je huid beschermt met zonnebrand factor 50, maar het is nog beter om de zon te vermijden, zeker in de piekuren tussen 10:00 en 14:00. Daarnaast is het ook slim om een zonnebril met UV-bescherming te dragen als de zon schijnt. Ook je ogen kunnen schade oplopen door de sterke UV-straling.

Tip: Draag UV-werende kleding tijdens het snorkelen. In het water verbrand je ongemerkt nog sneller. Bovendien hoef je minder zonnebrandcrème te gebruiken, wat beter is voor de oceaan.

Zo breek je de lange vliegreis

Voordat je voet aan Australische bodem kan zetten, moet je een hele lange vliegreis vanuit Nederland of België maken. Door de lange afstand, zijn er geen rechtstreekse vluchten. Je moet daarom minimaal één maar vaak ook twee keer overstappen. De vliegtijd is meestal zo’n 28 uur inclusief tussenstop. Past het in je reisplanning, dan is het leuk om eerst een paar dagen Bali te bezoeken. Bali ligt op de route naar Australië, dus je hoeft er vrijwel niet voor om te vliegen en het breekt wel de lange reis. Bali heeft daarnaast alles in huis voor een heerlijk begin van je reis. Je vindt er veel luxe accommodaties waar je -zeker in vergelijking met Australië- voor een prikkie kunt verblijven. Ook kun je zo alvast wat wennen aan de andere tijdzone en een warmer klimaat. Bekijk onze reisroute Bali om een bestemming op Bali uit te kiezen voor je tussenstop.

Zo plan je makkelijk jouw reis naar Australië

Een reis door Australië is heel makkelijk zelf te organiseren, zonder hulp van een reisorganisatie. Zelfs wanneer je weinig of geen reiservaring hebt, is het hartstikke leuk om het zelf te regelen. Je kunt de gehele reis langs de oostkust met hulp van onze tips voor Australië plannen. Zo bespaar je een boel geld, heb je alle vrijheid en zie je de mooiste plekken van de oostkust van Australië!